Thursday 22 June 2017

Remembering Sven Lindfors - Svenin muistolle, by Tuomo Suntola

This post continues upon a previous post, Sven Lindfors (1945-2017) in memoriam, by sharing the words of Tuomo Suntola at the funeral of Sven Lindfors on June 2, 2017. The words (in Finnish) are published with permission by Tuomo Suntola.Sven Lindforsille 2.6.2017


- Osanottoni Svenin omaisille ja läheisille


- Kunnioitus Svenin työlle ja kiitollisuus voida työskennellä pitkään hänen kanssaan. ”Toimin pitkään Svenin oppi-isänä ALD-teknologian perusteissa – ja vähitellen yhä enemmän myös oppilaana käytännön näkökulman omaksumisessa.”

Yhteistyömme alkoi vuonna 1975 Instrumentarium Oy:ssä, missä olin kollegani Jorma Antsonin kanssa aloittanut kehitystyön elektroluminesenssinäyttöjen valmistamiseksi uudenlaisella ohutkalvotekniikalla. Sven, joka oli viereisessä huoneessa kehittämässä automaattista kemiallista analysaattoria, kiinnostui työstämme, ja pyysi päästä ryhmäämme laitekehitystä ja koeajoja tekemään.

Siitä se alkoi – Sven oli ilmiömäisen nopea omaksumaan teknologian ”syvimmän olemuksen” ja kekseliäs käytännönläheisten laiteratkaisujen toteuttamisessa. Sven ei pysähtynyt ratkaisemattomiin ongelmiin tai viivästyneisiin laitetoimituksiin, vaan keksi vaihtoehtoratkaisut eteenpäinmenon varmistamiseksi.

Ensimmäinen huippukohta Svenin työlle saatiin vuonna 1981, kun ydinryhmämme kävi vastaanottamassa ALD-tekniikalla tehtyjen elektroluminesenssi näyttöjen konferenssiesityksestä myönnetyn ”vuoden parhaan saavutuksen” palkinnon San Diegossa.

Sven seurasi mukanani vuonna 1987 perustettuun Mikrokemia Oy:n, jossa kehitimme ensimmäiset kaupalliset ALD-reaktorit ja sovelsimme tekniikkaa mm. aurinkokennojen valmistukseen. Aurinkoenergiasta innostuneena Sven rakensi aurinkosähköllä toimivan ELMO-auton, joka tietääkseni on edelleen ajokunnossa. Sven rekisteröi Picosun Oy:n aurinkoenergian innoittamana vuonna 1997.

Vuonna 1999 Mikrokemia Oy ja ALD-tekniikka myytiin hollantilaiselle ASM:lle, ja pian laitetuotanto siirrettiin USA:han. Sven jätti yhtiön mutta onnistui neuvottelemaan itselleen ALD-koelaitteen, joka oli siltana ALD-reaktorien valmistamiseen suuntautuvalle Picosun Oy:lle. Rahoittajan löydyttyä lähipiiristä, Svenille tarjoutui mahdollisuus unelmansa toteuttamiseen – oma ALD-reaktoridesign, jossa toteutui hänen syvällinen prosessituntemuksensa ja innovatiiviset käytännön ratkaisunsa – sekä toimiva organisaatio työn saattamiseksi käyttäjille.

Svenin työ on pysyvä osa Suomen teknologiahistoriaa – Svenille itselleen, jos kelle, olisin suonut pitkät lokoisat eläkepäivät työnsä tuloksista nauttimiseen.

Suurella kunnioituksella, Tuomo Suntola

*********************
Virtual Project on the History of ALD (VPHA) - in atmosphere of Openness, Respect, and Trust

No comments:

Post a Comment